Alexa Chung schitterd tijdens LFW

Als Model? Nee. Als toeschouwer? Nope.. Als Fashion designer! De influencer/model/presentatrice mag nu modeontwerper op haar CV zetten. Ze heeft al aardig wat samenwerkingen achter de rug, denk aan haar mooie tassen collectie met Mulberry, maar nog nooit had ze haar eigen collectie uitgebracht.

Afgelopen zondag was haar Alexachung label voor het eerst te zien op de runway tijdens London Fashion Week. Ze showde haar Lente/Zomer collectie voor 2019. Haar inspiratie was reizen, er waren teksten en zinnen met verschillende locaties wereldwijd op de kledingstukken.

Tot nu toe heeft haar label, opgericht in 2017, het see-now-buy-now-model gevolgd. Het is veelzeggend dat op een moment van beweging voor de industrie, de versnellingspook naar een traditionele, op schema geplande show wordt geleid. Chung lijkt er zeker van te zijn dat dit hybride model de oplossing is voor het plannend raadsel van de mode.

“Deze show is altijd heel duidelijk in mijn gedachten geweest,” zegt ze over de stijlgerichte manier waarop het allemaal samenkwam. “Ik wilde dat het een fantasieluchthaven zou zijn waar al deze verschillende karakters opduiken.” Het is duidelijk dat Chung veel plezier heeft gehad in het bedenken van deze nomadische processie van uiterlijk overboord gegooid van ontelbare locaties. Er zijn safaripakken en Hawaii-printbroeken en Ibiza-jurken met puffer jackets. Maar het gaat niet alleen om het exotische of verafgelegen. Er zijn ook lange, douchebestendige cover-ups met kap die zich richten op minder dan zwoele klimaten, en een ansichtkaart op een paar zijden pyjama-broeken die op een speelse manier Clacton, Brighton en Skegness in illustratieve scènes aan zee afbeeldt. Kortom, dit zijn blikken geworteld in de realiteit.

De titel van de show – “Arrivals and Departures” – verwijst naar de meer filosofische ondertonen die hier ook spelen. Het hebben van een officiële catwalk-slot staat sinds de start op de bucketlist van Chung voor het merk. “Het vliegveld is vaak een plaats van kwetsbaarheid en angst”, zegt ze. “Op een groter, meer metaforisch niveau gaat het om afscheid nemen van je verleden en het verwelkomen van je toekomst.”

Bekijk de collectie en de modeshow van afgelopen zondag op haar website.