5 redenen waarom men dol is op Rolex

Sommige klassieke horloge verzamelaars houden van Patek Philippe. Sommigen houden van Panerai. Sommigen houden van alle soorten. Maar Rolex is een van de meest herkenbare luxe merken ter wereld, omdat Rolex-liefhebbers een beetje geobsedeerd raken. Hier zijn slechts enkele van de redenen waarom.

Ze zijn speciaal gebouwd

Rolex wordt echt beschouwd als het originele ‘tool watch’. Vintage Rolex-verzamelaars houden van het romantische idee dat zoveel van de klassieke modellen zijn gemaakt voor specifieke, functionele doeleinden – en vaak zeer avontuurlijke – niet alleen als sieraden of decoratie.

De GMT-Master, bijvoorbeeld, is gemaakt op verzoek van Pan-Am voor haar piloten, die een nieuw fenomeen ervoeren met de naam jet-lag. Ze wilden een horloge dat tijd voor twee tijdzones in één keer vertelde. Evenzo is de Submariner speciaal gemaakt voor duikers.

De Milgauss werd in de jaren vijftig geïntroduceerd voor mensen die in een omgeving met zeer elektromagnetische straling werkten, zoals vroege nucleaire onderzoekslaboratoria. Het was een anti-magnetisch horloge dat bestand was tegen duizend ‘gauss’, wat een maat is voor magnetisme, vandaar de naam Milgauss (letterlijk ‘duizend gauss’). Het was ongebruikelijk dat iemand dergelijke horloges in het burgerleven gebruikte toen ze werden gemaakt. Maar het dragen voor dagelijks gebruik werd uiteindelijk cool, en dat blijft zo tot op de dag van vandaag.

Details

Vintage Rolex-verzamelaars houden van de nuances van de verschillende wijzerplaten, bezels, kroonbeschermers en andere functies die zelfs voor specifieke modellen zo sterk variëren en die zo veel toevoegen aan de waarde en inbaarheid van een horloge. Deze nuances, zoals een ‘onderstreepte’ wijzerplaat, een ‘uitroepteken’ of een ‘Bart Simpson’-wijzerplaat (modellen die in de jaren zestig zeer kort zijn gemaakt, waarbij de Rolex-coronetinsignia vlakker zijn met kortere tanden, die lijken op het haar van Bart Simpson), kunnen de waarde van een horloge enorm verhogen. Opeens is een horloge van $ 5000 $ 50.000 waard, allemaal vanwege een klein detail.

Het is OK om te accessoriseren

Rolexes zijn veelzijdig op manieren die veel andere haute-horologe merken niet zijn. Het veranderen van de hele look en feel van een vintage Rolex kan zo simpel zijn als het afknallen van een armband en het toevoegen van een supercool Italiaanse lederen riem of een nylon NATO-riem. Een horloge kan zo gemakkelijk veel verschillende horloges worden door eenvoudigweg te worden bij geroofd. De nieuwste trend is om te verwisselen met een handgestikte Italiaanse riem van leer of suede in leer; echte Rolex-liefhebbers houden ervan om een ​​vintage Rolex-tang gesp toe te voegen om die klassieke look te voltooien. Het draait allemaal om hoe het eruit ziet.

Accessorising is geen faux pas met veel vintage Rolexen omdat zo veel exemplaren oorspronkelijk werden verkocht. Toen sommige van deze horloges nieuw waren, zouden geautoriseerde dealers op verzoek in de winkel graag een oester armband vervangen door een jubileum armband of een armband aan een riem. Dat is niet het geval voor de meeste andere fijne horlogemakers.

Hun waarde blijft maar groeien

Vintage Rolexen hebben een sterke intrinsieke waarde en we zien alleen die waarden stijgen voor voorbeelden die in goede staat zijn. Rolex-verzamelaars zijn enthousiast over het bezit van een draagbare investering, wat echt is wat Vintage Rolex heeft veranderd – met name met sport modellen zoals de Submariner, de Daytona en de Explorer. Dit zijn modellen die sneller en stabieler in waarde groeien dan de meeste andere bestaande klassieke horloges. Over het algemeen winnen de Rolexen van dressier niet zo snel aan waarde, maar er zijn uitzonderingen. Super-zeldzame modellen zoals de ongrijpbare roestvrijstalen Day Datr worden gewaardeerd in het bereik van enkele tienduizend dollar.

Ze zijn krachtig

De Rolex Explorer is bijvoorbeeld gemaakt om uitzonderlijk robuust te zijn, met speciale smeermiddelen in de beweging die bestand zijn tegen extreme temperatuurverschillen. Rolex had met name bergbeklimmers op grote hoogte in gedachten, die tijdens dag en nacht grote temperatuurverschillen kunnen tegenkomen.

Een van de onmiddellijke voorouders van de ontdekkingsreiziger, een Oyster Perpetual chronometer (waarschijnlijk een referentie 6084) vergezeld door Sir Edmund Hillary en Sherpa Tenzing Norgay op de eerste top van de Mount Everest in 1953. Het overleeft in werkende staat vandaag in het Beyer horloge- en klokken museum in Zürich .